Gezond verstand laten zegevieren #kopschoppers

Schokkende beelden in een video waarin een Eindhovenaar mishandeld wordt. Niet te bekijken zonder dat je maag zich omdraait en woede door onmacht zich meester van je maakt. Social media maakt het verspreiden van dit beeldmateriaal een peulenschil. De kracht van Social media, met als gevolg dat twee daders het ietwat te heet onder de voeten werd en zich hebben aangegeven. Ik juichte bij dat bericht. Eénmaal in handen van de politie zullen de overige namen ook wel opgebiecht worden, daar ga ik toch van uit.

Daar stopt het wat mij betreft. Dat er een maatschappelijke discussie volgt is logisch en de heren mogen wat mij betreft zo zwaar mogelijk bestrafd worden, mits hun schuld bewezen wordt. Woede is echter ook een goede voedingsbodem om te ver te gaan. Sensatiebeluste websites tonen op basis van ongecontroleerde bronnen foto’s van de vermeende daders, met naam en toenaam. Als ze het allemaal ook echt zijn, is dat een geval “eigen schuld, dikke bult”. Echter… zelfs GeenStijl waagt zich niet aan een ferm “dit zijn ze”, door WEL de foto te tonen, maar er toch maar even bij te zetten dat het van een ongecontroleerde bron van twitter afkomstig is, met een link naar het twitteraccount van diegene.

Waar ben je dan mee bezig? Laat de politie het werk verder doen. Inmiddels zijn er al ouders van de op de foto met naam en toenaam vermelde jongens benaderd, misschien al familieleden, vrienden. Social media zijn transparant. En wat willen we ermee? Wraak? Of gaat het om de sensatie? Let wel: ik heb zelf het filmpje ook gedeeld, in de hoop dat de daders gepakt worden. Zo te zien gaat deze misdaad opgelost worden.
Het zijn knapen die zich, om wat voor reden dan ook, te buiten gingen aan excessief geweld. 100% walgelijk en fout. Ik kan me echter indenken dat ouders, broers en zussen van de heren op de foto  met net zoveel walging het filmpje bekeken hebben. Moeten die meesneuvelen? Ook daar is schade. Meer dan iedereen wil horen waarschijnlijk. Nogmaals: ongeverifiëerde informatie als basis om massaal onze woede op te projecteren…

Ik wacht af wat er uit het politie onderzoek komt. En straffen mogen ze de daders zo zwaar mogelijk van me, graag via de heersende Wet. Ondertussen hoop ik dat het slachtoffer aan de beterende hand is. Alle sterkte voor hem en zijn naasten, hopelijk geen blijvende lichamelijke schade. De deuk die je door zoiets geestelijk oploopt is denk ik voor altijd.

 

Update: even een voorbeeld ter verduidelijking van de gevaren van ongecontroleerd namen noemen…

foto

15 Reacties naar “Gezond verstand laten zegevieren #kopschoppers”

 1. Jan, natuurlijk ben ik het met je eens maar het is naïef te denken dat niemand dit oppikt. Gevolg van plaatsen is dit. En correctie van jou is ook openbaar. Zo gaan die dingen online…

  • vandraeckensteijn Says:

   Ik begrijp je Marc. De keerzijde van de medaille is echter dat er in de toekomst wellicht maar geen beelden van het misdrijf worden vrijgegeven, omdat de stroom reacties en het “private detectivewerk” verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor mensen die met de hele affaire niets van doen hebben. En natuurlijk besef ik dat dit een fenomeen is wat relatief nieuw is, dankzij social media. De verantwoordelijkheid ligt wat mij betreft op persoonlijk niveau voor iedereen, daar is dit blogstuk voor bedoeld. Een twitteraar plaatst in het heetst van de strijd een aantal namen… een “nieuwssite” pikt het op en googelt de hoofden erbij. Daar gaat het mis. De sensatiebelustheid en de drang om “first” te zijn overschrijdt alle grenzen.

   • Precies daarom is het niet te voorkomen. Twitter is een open medium. Wat echt jammer zou zijn is dat de OvJ dit schandpaal-gedrag gaat meenemen in haar beslissing om te plaatsen. Want nu zijn ze dadelijk wel van de straat!

 2. Helemaal gelijk Jan! De familieleden worden door de daden van deze gasten, net als (zij het in veel mindere mate) het slachtoffer en ook de dupe. Alleen vraag ik me wel soms af tot in hoever je als ouder de controle hebt en neemt over je zoon of dochter. Naar mijn (niet rasgebonden) mening lijken mij dit weer uit de kluiten en anabolen gewassen kudtmarrokaantjes, al dan niet uit Nederland of Belgë.. Niet goed te praten dit gedrag! Kei, en keihard aanpakken die gasten..! #Knuff

 3. John vd Burgh Says:

  Zeer mee oneens! Ik word gewoon kwaad als ik dit lees. De bewuste foto op Geenstijl is zijn 100% zeker de daders, dat ziet eenieder. Beelden liegen niet. velen maken zich dus drukker om de “privacy” van de laffe daders dan om goede opsporing?? Ik kan er niet bij dat voor sommigen de “privacy” van de daders klaarblijkelijk belangrijker is dan de opsporing. Het is ongelofelijk dat sommige sites de gezichten op het filmpje onherkenbaar maakten ivm “privacy” van de daders. Niet verdachten, nee daders: de beelden logen niet. Als je zoiets doet ben je overigens sowieso je recht op privacy kwijt IMHO. Laten we aub eerst denken aan het slachtoffer, diens familie en een ferme goede opsporing van deze laffe daders, dan ons weer meteen druk te maken over die vreselijke privacy. Name and shame! Net zoals in zoveel landen. Niks mis mee.

  • vandraeckensteijn Says:

   John, ik maak me helemaal geen zorgen over de privacy van de daders. ALS bewezen is dat ze het ZIJN mogen ze publiekelijk aan de schandpaal. Ik heb zelf echter niet kunnen vaststellen dat de bron 100% betrouwbaar is, die de namen gaf. Daarmee kom je mijns inziens in een schaduwgebied terecht. Maar nogmaals, ik snap heel goed waar de commotie vandaan komt. En ik ben het roerend met je eens dat in Nederland anno nu de dader blijkbaar meer rechten heeft dan het slachtoffer. Daar mag best verandering in komen. Je bent voor mij echter pas “de dader” als dat onomstotelijk vast staat.

   • John vd Burgh Says:

    In basis wel met je eens. Maar dat filmpje liegt niet. Als de trappers in beeld komen en je gaat hun hoofd blurren schiet je door. Maar het gebeurt wel: Kijk maar op http://www.omroepbrabant.nl/. Onbestaanbaar, kan alleen in Nederland

 4. Jan je hebt gelijk. familie, vrienden, kennissen, leraren en zelfs de melkboer van de vermeende daders zijn ook de dupe van dit afgrijselijke wangedrag. Zouden zij niet al de dupe zijn door het bekijken van de misselijkmakende beelden worden zij zeker de dupe door alle speculaties via de social media. Laten we daar voor hoeden. Kleine opmerking richting j.p. irish….mocht DE foto inderdaad van de daders zijn zie ik daar toch echt vijf nederlandse jongens en drie, zoals jij het noemt, kutmarokkaantjes. Een vrij reëel beeld van de samenleving lijkt mij. Laten we dus tevens hoeden voor het uiten van ongenuanceerde en voorlopig nergens op gebaseerde uitspraken!

  • John vd Burgh Says:

   @Ka: Ik schrik van je reactie. Je verwoordt het precies op de manier waar ik me zo boos om maak…Alleereerst heb je het over “vermeende daders”… ??? Vind jij het filmpje onduidelijk dan? Was het wellicht een aardig bedoelde aai over de bol in plaats van mishandeling? Kom toch op zeg. Op het filmpje staan gewoon de daders, niet meer en niet minder. En ik hoor je je met veel woorden erg drukmaken over die arme familie en vrienden van die vermeende daders? En met geen woord over het slachtoffer en diens familie? Niet persoonlijk bedoeld en met alle respect, maar ik vind dit echt een walgelijke manier van denken.

   • vandraeckensteijn Says:

    Zie mijn update John.. dit is het gevolg dus…

   • John ik ben het absoluut met je eens dat de daders enorm zwaar gestraft moeten worden zonder compassie en zeker vind ik dat het slachtoffer en zijn omgeving alle hulp zouden moeten krijgen die ze nodig hebben om dit te kunnen verwerken! Waar ik het echter niet mee eens ben is dat er nog niet bewezen is wie de daders zijn en er uit het luchtledige geroepen wordt dat het wel een stel kutmarokkaantjes zal zijn. ik rep inderdaad met geen woord over het slachtoffer en diens familie omdat a.daar al genoeg over gepraat wordt en b.ik reageer op de blog waarin wordt gesteld, en zeer terecht, dat er teveel gespeculeerd wordt en er vooralsnog niet bewezen is wie de daders zijn. Dat we dat ook vooral aan politie en justitie moeten overlaten om dat uit te zoeken en te bewijzen. Laten we dat dan ook doen, daar zijn die mensen voor

 5. John vd Burgh Says:

  Correctie hoor Vandraeckensteijn: dat is het gevolg van gespeculeer van mensen op Twitter, Facebook en in de comments van Geenstijl. Zul je altijd houden, en heeft niets te maken met het fenomeen wat ik aankaart: compassie en begrip voor daders, familie en vrienden, maar geen woord over de dader en diens familie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: