De zee ziet alles

​De zee. Zij ziet alles. Zij is overal. De zee is een dame waarvoor je respect moet hebben. Want de zee geeft en de zee neemt. De zee vindt ons mensen nietige wezentjes. Ze tolereert ons in haar baren. Met ons bootje, of als zwemmer, gekleed of in ons blootje.
Het maakt de zee niet uit of je ongekleed of gekleed verkoeling zoekt op de stranden waar zij zachtjes overheen rolt. De zee heeft het allemaal gezien. Blote mensen toen het begrip schaamte nog niet bestond. Geklede mensen toen de mens regels meekreeg die door de groep waren opgelegd. Half geklede mensen toen de vrijheid gepredikt werd. Het maakte de zee niet uit. De woelige dame heeft geen besef van moraal, normen, waarden en religie.

De zee zal nooit zo ernstig verdwalen in onbegrip, haat, fanatisme en kleinzielig gedachtengoed als de mens dat kan.

Dat is waar de mens goed in is. De zee op haar beurt is weer goed in het nemen van land als het haar behaagt. Met mens en al. Er is niemand die de zee beticht van oneerlijkheid echter, want de zee doet het niet expres. Het is nou eenmaal zo.

Dat kunnen mensen leren van de zee. Dat sommige dingen nu eenmaal zo zijn. Dat je bepaalde zaken makkelijk kunt laten rusten en dat de wereld in zijn geheel daardoor mooier wordt.


Note
van de schrijver: mijn gedachten gaan uit naar de dame die op een Frans strand de nieuwe Jeanne dArc werd. Schaam je niet dame. Je deed niks verkeerd. We zijn allemaal dwalend.

Eén reactie naar “De zee ziet alles”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: