Paradijsvogel

Ter nagedachtenis aan Anja Wittenbernds

Op 26 augustus 2017 stonden er een paar engelen om je heen om je mee te nemen, Anja. Geen tijd meer om dag te zeggen, geen tijd om te laten weten hoeveel je van iedereen houdt. Het was voorbij, het aardse leven. Met het vertrek kwam ook het grote achterlaten. Het achterlaten van je pijn, lichamelijk en geestelijk. Het laatste gevecht geleverd, niet verwacht, toch overvallen door het onvermijdelijke. Voor ons achterblijvers betekent het dat we het met de mooie herinneringen zullen moeten doen.

De Achterhoekse connectie
Wat hebben we gelachen, om onze gedeelde roots. Van jou mocht ik nooit in het Achterhoeks typen naar je, tenminste, niet in het openbaar. Ze zouden maar zo kunnen denken dat je van “de boerderieje” kwam. Muziek van Normaal draaien, om je te sarren. Maar ook genieten over en weer, van nummers die een speciale betekenis hebben, elkaar in vertrouwen vertellen wat er dan achter dat nummer schuilt voor gevoel.

Ouwe kookgek
Met je ellenlange verhalen over kookprogramma’s, lekker eten, spannende topkoks, rare topkoks, domme topkoks en vooral excentrieke topkoks. “Ene Anthony Bourdain” luidde dan weer een anekdote in over een gastronomische wan- of heldendaad van deze kok. Je was er dol op. Niet voor niets liet je een Japans keukenmes op traditionele wijze smeden, speciaal voor jou. “Soms moet je jezelf ook eens iets gunnen”. Mee eens Anja.

Doorgaan tot het bittere eind
Je was een bijzonder en lief mens, Anja. Je hunkerde naar liefde, maar gaf dat nooit toe. Je genegenheid naar mensen toonde je door een niet afnemende drang om hulp te bieden. In elke vorm ook: van geestelijke support tot uren die je bereid was belangeloos te investeren, om zaken bij anderen op de rit te krijgen. Soms voel ik me schuldig, dat ik niet meer tijd heb gemaakt voor je. In de waan van de dag, in de drukte van het opstarten van een eigen zaak, is er veel aan signalen onopgemerkt voorbij gegaan. Sorry daarvoor Anja, alhoewel ik weet dat je me nu zit uit te lachen daarboven. Toch hebben we veel gelachen, om de futiliteiten van het leven. Humor. Het middel tegen alles en voor alles. Het was jouw panacé.

Bloedend hart
Het allerbelangrijkste in je leven waren je kinderen en door onfortuinlijke zaken zag jij die niet zo vaak als je zou willen. Maar in gedachten was jij elke minuut van de dag bij je kanjers. De trots waarmee jij over hen vertelde, sprak boekdelen. De kroon op je gevoel voor hen waren sieraden die je door een echte smid liet maken, met de namen van je schatten erin. Met interesse volgde je hun doen en laten en wat hield je toch veel van hen als moeder. Je vertelde vol vuur over de boekjes die je aan het schrijven was, speciaal voor hen. Zodat later, als je er eens niet meer zou zijn, er toch nog iets was van mama. Later werd nu helaas… De boekjes zijn niet af, maar jouw leven was ook nog niet klaar. Toch was het blijkbaar tijd om te gaan.

Begenadigd schrijfster
Meer dan eens heb je je hulp aangeboden, als ik weer eens “te druk” was met stapels teksten produceren. Die hulp kon ik niet aannemen, om meerdere redenen. Een van de redenen was dat jij zo’n eigen, mooie stijl van schrijven had, dat “men” zou zien dat het niet mijn teksten zijn. Je had net Blauwspraak opgericht, je eigen communicatiebureautje. Grote plannen met een bescheiden onderneming, van een evenzo bescheiden vrouw.

Anja, jouw leven was te kort. Dankjewel voor jou, voor alles. We koesteren je in onze harten en zoals het een communicatie expert betaamt…

…geef rustig een teken van boven, als je daar zin in hebt. Ik zal trouw naar de sterren kijken. Tot ooit lieverd.

xxx
Draeck

Mijn hart gaat uit naar haar kinderen. Gecondoleerd en sterkte met het verlies.

3 Reacties naar “Paradijsvogel”

  1. Prachtig lieverd. Sterkte. Love!

  2. Wat ben je mooi en wat een prachtige ode geschreven voor een lieve paradijsvogel. Hug voor jou en Anja’s kids 💕Laris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: