Vandaag ben je jarig

Meer dan ooit ben ik me bewust van je verjaardag. Je hebt het toch maar tot hier geschopt, het feit dat er weer “een jaar op de teller staat”, mag extra gevierd worden. Niets is vanzelfsprekend in dit leven en in jouw leven al helemaal niet. Je trok aan het kortste eind, in 1971, toen de voorzienigheid roulette speelde met de genenpoel. Een erfelijke nierziekte als welkomstcadeau in 1972. De score vandaag: 4% nierfunctie over. Op de wachtlijst voor een transplantatie nier, nog te sterk van lichaam en geest om te starten met dialyse. Elke keer is het spannend bij de internist, wat de uitslag is. Maar je blijft stabiel, ondanks alle vermoeidheid, zorgen en pijn. Ik kan wel roepen dat het niet eerlijk is, maar dan zeg jij “ieder huisje heeft zijn kruisje” en gaat dapper door met leven.

Two kids and a goat

Eigenwijsheid oplopend van rechts naar links

Denkend aan vroeger
Heerlijke tijden waren het, op het boerderijtje in de Achterhoek.  De plek waar we in onze jeugd elkaar bestreden als broer en zus, maar elkaar ook vonden in moeilijke tijden. Mooie verhalen over onbenullige acties die we samendeden. De eerste keer dat we het vertrouwen kregen van onze ouders, die eindelijk eens een avondje samen uitgingen, om alleen thuis te blijven, liep uit op een ruzie, een ingetrapte deur en een boel camouflage van de schade. Er is niets wat zo verbroedert als het samen verdoezelen van een “misdaad”.

Kijkend naar nu
Het is een kwestie van overleven. Niet meer, niet minder. Samen met Bob en een schare aan niet alledaagse huisdieren maak je er het mooiste van. Met humor en positiviteit, precies zoals onze moeder dat deed. Een stuk eigenwijsheid en doorzettingsvermogen hebben je gebracht tot op het punt waar je nu bent. Het feit dat je met Bob in ons ouderlijk huis woont, is een kleine pleister op de wond, het geeft je rust die je echt nodig hebt.

Gefeliciteerd, lieve Anikó. Dankjewel dat je er nog steeds bent. Vandaag gaan we lekker vieren met zijn allen. Voor de volledigheid reserveer ik alvast de beste stoelen bij de barbecue op deze datum, tot en met 2050.  Daarna zien we weer verder.

3 Reacties naar “Vandaag ben je jarig”

 1. Wat een naar bericht waarin toch duidelijk de liefde van een broer voor zijn zus vanaf straalt.
  Ik hoop dat Aniko, hoe dan ook, een geschikte donor zal vinden en tot die tijd de liefde van naasten nog heel wat jaren mag proeven.
  Van harte gefeliciteerd met je zusje, Jan. Maak er een knallend feest van met z’n allen, mijn kado is al rijkelijk aanwezig…de zon.

 2. Tja. Hier kan ik over meepraten. Van chagrijnig worden, verdrietig zijn, daar wordt niemand beter van. Maar toch lucht dat soms op. Ik mis je op facebook…

 3. Larissa Brouwer Says:

  Lieve Jan,

  Wat ben je mooi. Liefs Larissa XX

  >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: